Saltar al contenido

Ja és obligarori tenir un canal de denúncies per les empreses de més de 50 treballadors

A partir del proper 17 de desembre, entra en vigor la obligatorietat de tenir implementat un canal de denúncies

A partir del dia 17/12 serà obligatori que les empreses de més de 50 treballadors implementin un canal de denúncies. Una actuació que per les empreses més petites tot i no ser obligatori serà recomanable.

Avui hem parlat amb Eloi Castellarnau, advocat penalista i director de Castellarnau Penalistes que, juntament amb el despatx Mier Giralt, organitza una jornada el proper dijous 16 de desembre a les 18:00 a Foment del Treball.

Si vols accedir online, pots connectar-te via zoom a aquest enllaç. Us deixem l’entrevista a l’advocat penalista Eloi Castellarnau a les emisores de Cope Catalunya i Andorra!

Entrevista a Eloi Castellarnau

P. Divendres de la setmana vinent finalitza el termini donat pel govern per implantar un canal de denúncies a les empreses. Volem saber en què consisteix ho fem amb Eloi Castellarnau, director de Castellarnau Penalistes. Eloi, bon dia.

R. Molt bon dia, Quim

P. Què és això d’aquest canal?

R. Doncs és la implementació d’una directiva Europea en la qual d’alguna manera s’avança un pas més en la prevenció de riscos penals i de la implementació de programes en aquest sentit, i un dels aspectes és el canal de denúncies que través d’aquesta directiva Europea obliga, de forma de taxativa les empreses de més de 50 treballadors detenir-lo, i és recomanable per la resta d’empreses.

P. I en concret, en què consisteix? És online, és una cosa que va a través de la web, com un correu electrònic… Com funciona?

R. Jo crec que la manera més fàcil de implementar-ho és a través d’un software, en el qual es faciliti a l’empresa la possibilitat de tenir aquest canal de denúncies però… pot ser físic, pot ser telefònic, hi ha moltes maneres… s’ha de veure i s’ha d’adaptar a cada tipus d’empresa. De totes maneres la meva recomanació sempre és a través d’un software perquè serà senzill i serà fàcil d’implementar, no té un cost econòmic excessivament elevat i així complirem amb la normativa que a partir del dia 17 passa a ser obligatòria.

P. Però això significa que les empreses amb més de 52 treballadors hauran de tenir com una bústia on rebre les denúncies de les persones que, doncs pateixen coses que no que no són correctes per part d’aquesta empresa és alguna cosa així?

R. Sí, és correcte. Bàsicament, en el sentit tradicional del terme vindria a ser lo que en anglès en diem un whistleblower per a què les persones puguin denunciar internament conductes que… ja no tan sols delictives -que també-  sinó qüestions que puguin ser irregulars dintre la empresa. Llavors el canal de denúncies sempre ha de garantir l’anonimat de la persona que presenti la denuncia davant del canal corresponent i a més, ha de tenir una traçabilitat per poder donar-li curs a aquesta denúncia, ha de tenir un encarregat… Però perquè la gent ens entengui, és bàsicament això: una bústia secreta a on els treballadors puguin denunciar conductes que siguin, no només delictives, sinó també irregulars que es puguin cometre a dintre l’empresa.

P. És un estil de llibre reclamacions però intern?

R. I secret

P. És a dir, no… no queda constància sinó que queda a aquella bústia guardat el missatge o la denúncia. Si una empresa crea aquest canal de denúncies… qui ho ha de gestionar i com s’ha de gestionar?

R. Sempre parlem justament de què  tot això dels programes de prevenció de riscos penals i de complement normatiu no és només una qüestió formal en el sentit de dir “miri, jo ja tinc aquest software que diu que és un canal de denúncies” i m’oblido sinó que la idea que hi ha de fons és la transparència i la implementació per tant tot aquests canals de denúncia i totes aquestes mesures per prevenir el frau a dintre de les empreses si posteriorment no s’executen i no s’implementen de manera correcta no tenen cap sentit.

Respecte a la pregunta que em feies haurem de buscar dins de l’empresa quin serà el responsable de gestionar el canal de denúncies i establir una espècie de protocol de com s’actuarà un cop es rebin aquestes denúncies a través del canal.

P. I de quin tipus de denúncies parlem… sempre de coses a relacionats amb delictes?

R. No només, és a dir, el definitiva, la naturalesa del canal de denúncies anònimes ve a ser que, com que és una pota més del de tot el que són els programes de prevenció de riscos penals, (això està pensat per empreses de més de 50 treballadors, la qual empresari a lo millor li és una mica complicat el fet de coincidir, tenir controlats tots els aspectes, totes les potes de la seva empresa), si algun treballador d’alguna manera detecta conductes irregulars, bé siguin delictives o bé siguin simplement irregulars, tinguin un canal perquè d’alguna manera preservem l’anonimat de la seva persona i que pugui seguir treballant sense cap tipus de problema ni cap tipus de represàlia (tant per part de l’empresari com per part de la resta de treballadors) i que d’alguna manera l’empresari tingui coneixement de de conductes que lo millor se li poden escapar internament.

P. Hi haurà cap organisme que vetlli perquè es faci aquest control?

R. Ho haurem de veure, de veure qui s’encarregarà.  Amb el tema de la prevenció de riscos penals, el legislador el que ha fet és, com que no té un cos d’inspectors, com podria ser el d’Hisenda o el de la Seguretat Social, li trasllada la de la responsabilitat els empresaris. Llavors de fet, el que li diu la llei, a tots els oients que t’estan escoltant o que tenen assessors d’empresa, els hi dirà: “Miri, vostè té la obligació de tenir un canal de denúncia, ara bé, qui vetllarà perquè això es compleixi no ho sabem”.

Hi estan estipulades les sancions que poden haver-hi si es detecta a través d’alguna inspecció que no es compleix amb la amb la normativa, però no tenim clar qui serà l’òrgan encarregat de vetllar. En definitiva, el que deia és que amb el tots els temes de la implementació de programes de prevenció de riscos penals, com que el legislador el que fa és que trasllada la responsabilitat de l’empresari, l’empresari està d’alguna manera desprotegit en el sentit de dir “bé, aquí la llei em diu que jo de tenir tot això, però jo com sé qui m’ho controlarà, com sé quines conseqüències tindrà i estem encara en una fase d’expansió a la que encara no hi ha un cos directament d’inspectors de caràcter públic que vagin a les empreses en controlar els programes de compliment normatiu, però en el marc de qualsevol investigació o qualsevol inspecció, de caràcter administratiu o de caràcter laboral, o en el marc d’un procés penal, pot ser que se’ls hi demani aquesta certificació de tenir implementat aquest canal de denúncies i si la resposta per part de l’empresari es negativa, aquí és on començaran les conseqüències.

P. I quines conseqüències poden tenir, no sé si hi ha un règim sancionador ja establert… Les empreses que no tinguin aquest canal de denúncies habilitat a partir de la setmana que ve podran ser multades?

R. Hi ha una part econòmica i llavors també hem de mirar una mica amb més perspectiva, depenent: haurem d’anar a veure el cas concret, perquè pot ser que el fet de no tenir aquest canal en el cas de que algun treballador hagi intentat denunciar perquè, en efecte, en el seu dia a dia que s’estan cometent conductes irregulars, al final acabi portant a un delicte que acabi passant per un procediment penal i quan el jutge d’instrucció li demani a l’empresa que  certifiqui que té implementat un canal de denúncia, de no ternir-ho es pot arribar fins i tot a que el jutge ho consideri com a una negligència per part de l’empresa i consideri la seva imputació.

Per tant, les repercussions –insisteixo– com tot això és una cosa en la que encara estem en panyals, i estem veient com evolucionarà, haurem de veure i haurem d’esperar una mica a l’expectativa de de com evoluciona. Llavors el Codi Penal sí que preveu una sèrie de sancions en quant a responsabilitat penal de la persona jurídica, haurem de veure si el canal de denúncies es centra exclusivament en una qüestió econòmica i de caràcter administratiu o s’engloba dintre de totes les qüestions de dret penal.

P. Anem a fer resum, avui és diumenge dia 12 de desembre. IA partir de la setmana que ve, en concret, si no m’equivoco és el divendres dia 17 és quan entra en vigor aquesta obligatorietat:  les empreses de més de 50 treballadors hauran de tenir activat un canal de denúncies perquè rebin denúncies a nivell intern, i per les empreses de menys de 50 treballadors es recomana que el tinguin… Hi han molts dubtes i per això crec que vosaltres el dia abans, el dijous 16 feu una jornada a la seu de Foment del Treball per parlar de tot plegat hi convideu a empresaris, autònoms i emprenedors, no?

R. Efectivament, és una xerrada totalment gratuïta que també ho farem via zoom per qui no pugui desplaçar-se i bàsicament és una sessió formativa amb la intenció de que l’empresariat tingui almenys consciència de quines són les seves obligacions i després pugui prendre la decisió que vulgui de manera urgent i hi amb tota la informació. I ho farem també des del punt de vista dels programes del canal de denúncies i relacionat també amb l’àmbit laboral amb els programes d’igualtat i amb els programes de prevenció d’assetjament dintre de les empreses.

P. Per aquells oients que vulguin inscriure’s com ho han de fer?

R. Doncs mira, tenen el telèfon fixe que és el 93 343 69 76 o bé poden enviar un email a info@ca-abogados.com i se’ls inscriurà sense cap problema i sense cap tipus de cost, i s’els hi enviarà o bé la invitació formal per poder accedir físicament o bé el link per poder seguir la xerrada per via zoom.

Eloi Castellarnau, director de Castellanau Penalistas, moltíssimes gràcies que vagi molt bé.

Molt bé, moltes gràcies.